kruidentuin

In 2014 zijn we begonnen met het aanleggen van een kruidentuin. De tuin heeft zijn tijd nodig om zich te ontwikkelen zoals bedoeld en krijgt stapje voor stapje steeds meer vorm.

Het ecosysteem van de tuin

De aanleg van de tuin is bedoeld om de natuur een handje te helpen. De bijenstand neemt af en de vlinders hebben het moeilijk. Mijn passie voor vlinders en bijen hebben er toe geleid om actiever en bewuster om te gaan met onze tuin. Ik heb onze kruidentuin daarom meer bij- en vlindervriendelijk gemaakt.

Vlinders en bijen zijn nuttige beestjes. Ze zijn nodig voor kruisbestuiving, zodat gewassen een goede oogst opleveren.

Elk jaar wordt er rond de tuin bloemrijk gras gezaaid om vlinders en bijen te lokken. Daarnaast wordt onkruid met de hand geplukt en heeft de kruidentuin een plekje waar grassen en ‘onkruid’ dat is komen aanwaaien, wild mag groeien.

In de buurt van de tuin is er ook een hoop met puin, zodat vlinders kunnen schuilen tussen de kieren van het puin.

Nut van onkruid in de kruidentuin

‘Onkruid’ in borders die dienen als waardplanten voor vlinders (bijv. brandnetels), worden niet verwijderd. Onkruid dat dicht bij een plant staat, worden in sommige gevallen niet verwijderd. Planten communiceren (o.a. ondergronds) met elkaar. Dit betekent dat onkruid soms nuttig kan zijn voor de groei van andere planten in de border. Wanneer het onkruid woekert of de plant parasiteert, wordt het verwijderd.

Border indeling

Elke maand bloeit er iets in één van de borders, zodat er altijd voedsel is voor bijen en vlinders. De tuin bestaat voornamelijk uit kruiden en nectar houdende bloemen/ planten en waardplanten voor vlinders.

Bovenstaande is goed te merken. We hebben veel diverse soorten vlinders die onze kruidentuin bezoeken.

De planten in de borders zijn geordend op zowel kleur, als fysieke en energetische werking. Vanuit de oudheid werd geschreven dat een plant een bepaald karakter heeft met een niet stoffelijke (kosmische) werking op het menselijke lichaam. De planten in onze tuin zijn, rekening houdend met alle bovenstaande aspecten, bij elkaar in een border gezet. Lees meer over de signatuurleer, karakter van de plant.

Zaaien, planten en oogsten

Daarnaast wordt er zo veel als mogelijk gezaaid, geplant en geoogst volgens de maankalender en worden er natuurlijke producten gebruikt. Het onderhouden van de tuin is gebaseerd op gevoel, door goed te kijken wat planten nodig hebben.

De bedoeling van de kruidentuin is niet het creëren van een strakke of geordende tuin. Het is een tuin die energetisch en natuurlijk voor mens en dier in balans is…

Wil je ook graag een bijen/ vlindervriendelijke tuin? Ga dan naar www.vlinderstichting.nl. Leer alles over vlinders en bekijk wat jouw tuin nodig heeft om het vlindervriendelijk te maken.

Zie de plantenindex voor onze actuele plantenlijst van onze helende en bij- en vlindervriendelijke tuin, met de specifieke werking op verschillende niveau’s!