eetbaar onkruid

Na een rondje snuffelen in onze tuin, heb ik een aantal foto’s gemaakt van onkruid tussen het gras en in de borders. Eerlijk het is niet mooi dat er onkruid in je borders staat. Maar onkruid kan ook nuttig zijn…

Planten en dus ook onkruid zijn waardplanten voor vlinders. (De plant waarop vlinders eitjes leggen, heet een waardplant). Voor mij een reden om niet al het onkruid uit de tuin te halen. Ik geef onkruid liever een plekje waar het ongestoord mag groeien (bloemrijkgras).

Daarnaast zijn de bloemen van (on)kruiden een grote bron van voedsel (nectar) voor bijen, vlinders, hommels en andere insecten. Deze dieren zorgen tevens voor verspreiding en bestuiving van planten. Hieronder de uitleg van 5 eerbare onkruid planten. Is onkruid wel zo nutteloos als sommigen van ons denken?

P1070479

1. Driekleurig Viooltje (Viola tricolor)

Herkenning: 5 bloembladeren in de kleuren (paars, wit en geel), 5 meeldraden en bol tot falcetronde bladeren die gelobd of gekarteld zijn.
Hoogte: tot ca. 30 cm.
Bloei: april-oktober.
Grond + plaats: zandgrond en halfschaduw zon.
Waardplant: Zandoogjes en Parelmoervlinders
Ondersteuning bij de gezondheid: crème met driekleurig viooltje wordt in de kruidengeneeskunde gebruikt voor behandelen van eczeem en luieruitslag bij baby’s.

2. Smalle Weegbree (Plantago lanceolata)

IMG_3627

Herkenning: lancetvormige bladeren die staan in een bladrozet. De nerven van de bladeren zijn duidelijk aanwezig.
Hoogte: tot ca. 50 cm.
Bloei: mei-september
Grond: zand en halfschaduw of zon. (vaak in weilanden te vinden)
Waardplant: Parelmoervlinders
Ondersteuning bij de gezondheid: wordt in kruidengeneeskunde gebruikt voor hoest, slecht genezende wonden, eczeem, insectenbeet, irritatie door brandnetel en heeft ontstekingsremmende werking.

P1070491

3. Brandnetel grote: (Urtica dioica), kleine: (Urtica urens)

Herkenning: plant met sterk gezaagd blad met donsharen. aanraking wordt vermeden i.v.m. jeuk/ branderig gevoel door aanraking van deze plant.
Hoogte: Grote brandnetel 2 m, Kleine brandnetel: tot 60 cm.
Bloei: juni- oktober
Grond: voedselrijk tot vochtige grond, lichte schaduw en zon.
Waardplant: Belangrijke waardplant voor vlinders. Dagpauwoog, Atalanta, Kleine Vos, Gehakkelde Aurelia, Distelvlinder.
Ondersteuning bij de gezondheid: bloedzuiverend, eczeem, allergie en astma.

P1070495

4. Gewone Ereprijs (Veronica chamaedrys)

Herkenning: eironde gekartelde bladeren met een azuur blauw bloeiend bloempje.
Hoogte: tot 50 cm.
Bloei: april-juni
Grond: zon en lichte schaduw. Voedselrijk tot zuur tot voedselarme grond. Vaak te vinden in graslanden.
Waardplant: Parelmoervlinders
Ondersteuning bij de gezondheid: wordt in de kruidengeneeskunde gebruikt bij bronchitis en astma, in samenwerking met Brandnetel en Weegbree.

P1070470

5. Hondsdraf (Glechoma hederacea)

Herkenning: een kruipend plantje met niervormige bladeren met een gekartelde rand. Een bloempje dat paars bloeit en sterk ruikt.
Hoogte: 15-60 cm
Bloei: april- juni
Grond: alle grondsoorten in halfschaduw of zon. Groeit in graslanden, bossen en op akkers. Veel voorkomend plantje.
Waardplant: Spaanse vlag en diverse andere nachtvlinders.
Ondersteuning bij de gezondheid: wordt in de kruidengeneeskunde gebruikt bij darmproblemen, nieren en gal. Maagproblemen, astma en zenuwpijn.

Het mag duidelijk zijn dat onkruid best nuttig is voor de mensheid, de natuur en zelfs voor de tuin. Hierboven zijn vijf soorten benoemd. Echter heb ik na een rondje snuffelen al 20 soorten kunnen tellen die eetbaar zijn.

Hou je erg van vlinders? Dan adviseer ik je plaats vrij te maken voor, in ieder geval, de Grote Brandnetel (belangrijke waardplant voor vlinders). Een mooie bijkomstigheid is dat de thee (als de brandnetel niet is opgegeten door de rupsen) gezond en smakelijk is.

Written by 

Getrouwd en moeder van twee zonen. Houdt van natuur, vlinders en tuinieren. Van beroep logopedist en SI-therapeut gespecialiseerd in behandelen van hoogsensitieve personen. Daarnaast kruidengeneeskundige. Interesse in plantenwetenschap, biologie en plantentoepassingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *